Nasza szkoła już szósty rok bierze udział w programie promującym zdrowe odżywianie. Dzięki profilaktyce i promocji zdrowego stylu życia nasi uczniowie już od pierwszej klasy kształtują w sobie prawidłowe nawyki żywieniowe. Uczniowie klas I-V otrzymali nowe "Mleczne karty pracy", "Kocie zeszyty o mleku" oraz magnesy na lodówkę. Dzięki kolorowym materiałom uczniowie dowiedzą się jakie wartości odżywcze kryje mleko i jego przetwory, na czym polega tajemniczo brzmiąca dieta DASH, poznają przepisy na pancakesy z rodzynkami, dietetyczny sernik z kaszy manny i pomarańczy oraz na koktajl mleczno- owsiany.
Z tej okazji oraz w rocznicę urodzin Janiny Porazińskiej- patronki święta ,warto sobie przypomnieć zalety czytania, które rozwija wyobrażnię, język i pamięć.Uczy myślenia, poprawia koncentrację, poszerza wiedzę i ułatwia naukę. W końcu to dobry pomysł na spędzenie wolnego czasu.
Jednym słowem – warto czytać!
W naszej bibliotece oprócz książek J.Porazińskiej, czekają nowości przeznaczone dla wszystkich grup wiekowych.
Czytaj więcej: 29 września obchodzimy Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania.
W dniu 28 września 2020 r. zespół „ŚLIWKI” wraz z pozostałymi uczniami klasy V a udał się do sadu i szkółki tradycyjnych odmian drzewek owocowych w miejscowości Rudniki 2.
7 września 2020 rozpoczęły się zajęcia z doradztwa zawodowego. Za nami trzy spotkania. Poznajemy zakres z czterech obszarów wyznaczonych dla młodzieży klas VII i VIII.
Przed nami duże wyzwania dotyczące samodyscypliny i pracy związanej z dalszą edukacją.
Wybór dalszej ścieżki edukacyjno- zawodowej jest sprawa trudną, zwłaszcza dla ósmoklasistów, dlatego bardzo ważne jest zaznajomienie uczniów w wiedzę dotyczącą umiejętności planowania. Zanim jednak młodzież podejmie słuszną decyzję dotyczącą życia edukacyjnego - zawodowego, najpierw musi poznać siebie, swoje zainteresowania, zdolności, cechy, stan zdrowia. Następnie zdobywa informację o tym jakie szkoły i zawody występują na rynku pracy i zastanawia się, czy powyższe wymagania wiążą się z edukacją i pracą w wybranym przez siebie zawodzie. Spotkania przebiegają w miłej atmosferze, jest wiele pytań na, które bezpośrednio odpowiada nauczyciel doradztwa zawodowego – Iwona Głodo. Poniżej fotorelacja.
30 września 2020r. odbędą się w naszej szkole wybory do Rady Samorządu Uczniowskiego. Głównym zadaniem rady jest identyfikowanie potrzeb uczniów, ich realizacja oraz aktywizowanie kolegów i koleżanek do działania na rzecz szkoły. Radę tworzą: przewodniczący, wiceprzewodniczący, dwóch sekretarzy oraz stali członkowie rady w danym roku. Cieszymy się, że co roku w naszej szkole są uczniowie, którzy mają pomysły, energię oraz są kreatywni i zmotywowani do działania na rzecz naszej społeczności. Oto tegoroczni kandydaci do Rady Samorządu Uczniowskiego kl.4-8 (w kolejności alfabetycznej):
- Paweł Bernady kl. 8a
- Julia Gzella kl. 6a
- Małgorzata Jasińska kl. 6a
- Martyna Kliwer kl. 8a
- Amelia Kubik kl. 7c
- Maksymilian Wiśniewski kl. 8a
Zapraszamy do dokładnego zapoznania się z pomysłami i postulatami naszych kandydatów klikając w poniższy link:
https://padlet.com/makowbt/Bookmarks
Czy wiesz, że jest ponad 200 języków europejskich? Ile z nich znasz? Europejski Dzień Języków jest świetną okazją do poszerzania wiedzy o innych kulturach oraz do nauki różnych języków. Zobacz, jak uczniowie kl. VIb prezentują swoje umiejętności językowe.
Dorota Lisewska, Hanna Matus, Elżbieta Czubaszek, Hanna Lewandowska
W świetlicy pamiętamy o higienie i częściej niż zazywyczaj myjemy ręce. A kiedy lekcje są już odrobione, to czas na zabawę. Pierwszaki czują się tu jak w domu.
Dzieci z klas pierwszych na zajęciach edukacji technicznej rozmawiały o zdrowym odżywianiu oraz o tym, co należy robić,aby być zdrowym. Dowiedziały się też o bardzo ważnej roli witamin w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Podsumowaniem zajęć było wykonanie przez uczniów zdrowej, pysznej i kolorowej sałatki owocowej
Dzisiaj uczniowie z klasy III a rozmawiali o pieczywie. Dzieci przyniosły różne jego rodzaje. Uczniowie doskonale wiedzą, że chleb trzeba szanować. Wykazały się dużą wiedzą na temat osób, które ciężko pracują, by pyszne bułki i chleb dotarły do naszych domów. Na zakończenie zajęć każdy mógł spróbować jak smakują różne rodzaje pieczywa.

W okresie od września 2020 r do czerwca 2021 r w ramach zajęć, warsztatów, wyjść czy wystaw, będziemy realizować wiele zadań z projektu, który ma na celu kształtowanie postaw patriotycznych oraz pokazywanie walorów naszego miasta, regionu, Polski.