Piknik Rodzinny "Smakuj
Dzieciństwo" Gruczno
(2.06.2012)
Dyrektor Zespołu
Szkół Ogólnokształcących nr 1 serdecznie zaprasza rodziców
wraz z dziećmi na Piknik Rodzinny do miejscowości Gruczno w
dniu 2 czerwca 2012 r. (sobota) w godzinach 11.00 - 17.00.
Piknik Rodzinny "Smakuj Dzieciństwo" to spotkanie
pasjonatów smaków z dziećmi i młodzieżą. Celem tego
spotkania jest przekazanie młodym ludziom i ich rodzicom
świadomości tego, jak ważne jest zdrowe i naturalne
odżywianie oraz jaką wartość ma zachowanie lokalnych
tradycji kulinarnych.
Miejsce pikniku
Dolina
rzeki Strugi to teren, na którym co roku odbywa się Festiwal
Smaku w Grucznie. Znajdują się tam stary
dziewiętnastowieczny młyn z zachowanymi urządzeniami i
kolekcją narzędzi. Jest tam również zrekonstruowana
lodownia, wolno stojący piec chlebowy, wędzarnia, suszarnia
do owoców, skansen uli, budynek owczarni, scena, liczne
stoły i ławy oraz kryta wiata pełniąca funkcję sali
konferencyjnej i miejsca spotkań. Wszystko to w
oszałamiającej scenerii przyrodniczej, pełnej starych odmian
drzew owocowych. Dolina Strugi leży w wąwozie wcinającym się
w brzeg Pradoliny Wisły. Niepowtarzalne krajobrazy, ogródek
warzywny, szkółka drzewek owocowych, kolekcja wielkich pni
drzew, urządzenia do smażenia powideł sprawiają, że jest to
miejsce idealne do prowadzenia zajęć z dziećmi. Uczestnicy
będą mieli okazję zobaczyć tłoczenie oleju rzepakowego,
zobaczyć wypiek chleba w tradycyjnym piecu chlebowym i
podpłomyków.
Finałem zajęć będzie przepyszny deser w postaci
domowych lodów tradycyjnych z nowo otwartej lodowni. A
oprócz tego wyrób masła i sera - zajęcia te mają obudzić w
uczestnikach poczucie konieczności zachowania wspaniałej
bioróżnorodności zwierząt w gospodarstwach. W czasie
pikniku, będą wystawiali swoje produkty lokalni producenci,
pszczelarze, serowarzy. Można będzie również zobaczyć pokazy
rzeźbiarskie, garncarskie czy wikliniarskie i kupić
przedmioty rękodzieła artystycznego.
Organizatorzy
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły,
Slow Food Convivium Gruczno.
Program
11.00 Rozpoczęcie, powitanie.
11.30 Praca w terenie.
Wyruszenie w teren w
poszukiwaniu produktów. Podział na grupy:
pokrzywy, kwiaty bzu, mniszek
itd.
Zapewnienie koszy wiklinowych .
12.00 Prowadzący przechadza się szlakiem produktów oraz
odwiedza punkt
SMAKU ZDROWIA. Czas dla
rodziców i pozostałych dzieci.
14.30 Powrót z terenu, wspólne gotowanie.
16.30 Uroczyste otwarcie lodowni - serwowanie lodów.
17.00 Zakończenie.
|