06/08 2016
Ostatnie tygodnie zajęć technicznych w klasie VI upływają uczniom na poznawaniu zasad zdrowego życia. Podczas lekcji uczniowie zapoznali się z różnymi rodzajami aktywności fizycznej i zasadami zdrowego żywienia. Rodzaje i funkcje składników odżywczych oraz określenie wartości energetycznej produktów nie sprawia już uczniom żadnej trudności. Szóstoklasiści poznali również piramidę zdrowego żywienia oraz informacje dotyczące żywności przetworzonej i nieprzetworzonej. Podczas kolejnych zajęć uczniowie zastanawiali się w jaki sposób przygotować zdrowy posiłek oraz poznali metody obróbki produktów spożywczych. Uwieńczeniem zajęć teoretycznych były zajęcia praktyczne podczas których uczniowie przygotowywali sałatki warzywne oraz przekąski. Już w przyszłym roku szkolnym uczniowie będą uczestniczyli w zajęciach kulinarnych w nowej sali, która właśnie powstaje w naszej szkole.
Małgorzata Binder