Pokazy Fizyki w Instytucie Fizyki UMK w Toruniu
- Super User
- Kategoria: AKTUALNOŚCI_19_20
- Odsłony: 1165
W czwartek 24 września uczniowie klas 7 i 8 wraz z opiekunami p. Justyną Burcz, p. Wojciechem Bogaleckim oraz p. Krzysztofem Gzellą uczestniczyli w pokazach fizycznych organizowanych przez Instytut Fizyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Tematem przewodnim były stany skupienia. Ku zaskoczeniu wszystkich okazało się, że w przyrodzie występują 4 stany skupienia : stały, ciekły, gazowy oraz plazma. Dowiedzieliśmy się jak zachowują się ciała w próżni, czym jest ciekły azot oraz jak wpływa na różne materiały.
Czytaj więcej: Pokazy Fizyki w Instytucie Fizyki UMK w Toruniu
Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 11 im. Jana Heweliusza w Grudziądzu
ogłasza nabór na stanowisko: ANIMATORA SPORTU
na obiekcie sportowym „Moje boisko – Orlik 2012” przy Al. Sportowców 3 w Grudziądzu
Liczba animatorów: 1-2 osoby
Forma zatrudnienia: umowa zlecenie
Okres zatrudnienia: grudzień 2019 – luty 2020, następnie marzec 2020 - listopad 2020 r.,
W każdy piątek matematyka w klasach siódmych zamienia się w Zajęcia rozwijające kreatywność. Zajęcia te proponują systematyczne powtarzanie wiedzy zdobytej przez uczniów na lekcjach matematyki w formie gier i zabaw. Mają one na celu pokazanie różnorodności gier planszowych, czy karcianych oraz ich fantastyczny wpływ na pamięć i logiczne myślenie.
Agnieszka Gzella
Nasze dzieci nawet w świetlicy się nie nudzą. Na zajęciach „Matematyka na wesoło” kolorują, a każdy element musi być pokolorowany zgodnie z instrukcją. „Świetliczaki” ćwiczą dodawanie, odejmowanie, starsi nawet mnożenie, a przy okazji mają wiele radości z powstałych obrazków.
Agnieszka Gzella
W ostatnich dniach w klasie III a dużo rozmawiało się o chlebie. Uczniowie poznali nie tylko historię wypieku chleba, ale przede wszystkim toczyły się dyskusje o jego wartości oraz tradycjach związanych właśnie z chlebem.
Wszyscy zgodnie uznali, że nieocenioną wartością jest chleb i szacunek do niego.
Na zakończenie zajęć wszyscy z wielką ochotą przystąpili do wykonania różnych gatunków chleba z masy solnej.